Rólunk

Gyöngyössolymoson, a Mátra déli lábánál már hosszú ideje foglalkoznak szőlőműveléssel. A falu határában több száz hektárra tehető a szőlőterület nagysága. Itt található a mintegy 7 hektáros szőlőbirtokunk és pincészetünk.

Családunkban már több generáció óta jelen van a borkészítés, fő megélhetési forrásként vagy hobbiként. Igyekszünk folyamatosan képezni magunkat, és a helyi adottságokat figyelembe véve minél jobb minőségű borszőlőt és bort előállítani. 

A borvidék éghajlati adottságai a szőlőtermesztés igényeinek kiválóan megfelelnek. A Mátra a településünk éghajlati szélsőségeit jelentősen csökkenti. 

3221548

Az átlagos csapadékmennyiség fedezi a szőlő vízigényét. A vulkanikus eredetű középkötött vályogtalaj művelhetősége, tápanyagszolgáltató képessége is kedvező.

A szőlőültetvények telepítése során igyekeztünk kiválasztani azokat a fajtákat, amelyek jól illeszkednek borvidékünk adottságaihoz. Termelt borszőlőink közül meg kell említeni a Chardonnay, a Királyleányka, az Irsai Olivér, a Szürkebarát (Pinot Grigio, Pinot Gris, Pinot Beurot, Grauburgunder), a Kékfrankos (Blaufränkisch, Limberger) és a Blauburger fajtákat, amelyekből mind kiváló borok készülnek. Rendszeresen benevezünk borversenyekre, ahol eredményesen szerepelnek boiraink. 

3228926-12

 

Ki kell emelnünk a Királyleányka szőlőből készült világos, enyhén mineralizált ízű, savas fehérborunkat, és a bársonyos ízű, Blauburger szőlőből készült vörösborunkat.

A településünk számos érdekes látnivalót kínál, amelyek közé tartozik a Szent Miklós templom, a Nepomuki Szent János szobor (Jánoska), a Pincés malom (vízimalom), és Árpád-kori földvárak.

Természetes eredetű képződmények is megtalálhatóak itt, mint pl. a Csepegő-forrás, vagy a szőlőterületünk szomszédságában álló Bába-kő nevű gejzírkúp, amelyhez számos monda kapcsolódik.

 

 

dav

Ha felkeltette az érdeklődését a település, a birtok vagy boraink, keressen meg bennünket!